Vinterleder med snöskoter, skidor och hundspann

 

Det är härligt med vinter och gnistrande snö! Det har kommit massor av kristallvit snö i Nattavaaraområdet och alla vinterentusiaster hoppar av glädje

Det är många olika intressen som samsas om den härliga snön. Respekt, hänsyn och sunt förnuft är en ledstjärna så vi alla kan ha en kul fritid tillsammans.

Låt det sunda, enkla förnuftet råda. Vi skapar en roligare fritid om vi undviker störningar och konflikter i samband med skoterkörning. Alla blir glada i slutänden och förbudsregler lyser med sin frånvaro laughing

Regleringsområden är extra viktigt att ha koll på kring skoterkörning så man inte råkar köra inom förbudsområden. Här hittar du info och karta på aktuella områden i Norrbotten

En riktigt duktig skoterförare har huvudet på skaft med att du troligen kommer möta på andra vintersportare på lederna, som ett hundspann eller skidåkare i en kurva.

Bildresultat för hundspann

Har du kunskap kring lavinfarliga sluttningar? En rutinerad och kunnig skoteråkare har koll och kunskap kring snösäkerhet. Här hittar du massa nyttig information från Fjällsäkerhetsrådet och lavinsäkerhet. Bli inte en av dem som förolyckas på grund av okunskap  - Skaffa utbildning kring kraften med laviner och snö!

Bildresultat för lössnökörning skoter

Njut av lössnökörning i terräng som är lämpad för det, exempelvis vidsträckta myrmarker. Undvik skogsplanteringar och ungskog då det sönderkörd ungskog innebär stora ekonomiska förluster för skogsägaren. 

Skotertrafiken har ett stort ansvar gentemot sina medtrafikanter men det är lika viktigt att visa hänsyn även som skidåkare eller om du färdas till fots på vinterlederna.

Några enkla tips är att färdas på höger sida om leden, inte ta paus bakom ett backkrön med skymd sikt. Det är också bra att ha koll på hunden för att undvika olyckor med fordon. 

Bildresultat för längdskidåkare turåkning i skogen

Snöskoterns många olika syften och användningsområden:

  • Snöskotern skapar möjlighet och frihet att nå avlägsna platser som kan vara besvärligt att komma till på skidor
  • Stor frihetskänsla att nyttja skoterns resurser i lössnöåkning
  • Vinterns höjdpunkt kan vara att packa skoterkälken och göra en långtur efter preparerade leder
  • Nyttja skotern som transportmedel till favoritsjön där storöringen väntar eller en skön helg i stugan
  • För många är skotern ett arbetsredskap i skogen, inom turistverksamheten eller rennäringen

Bildresultat för snöskoter och vedkälke